Hőségriadó a mobiltelefonoknak is! - Blog - Armacomp Számítástechnika és Mobil szerviz

Armacomp Számítástechnika és Mobil szerviz Blog

Éliás Attila - Armacomp Számítástechnika és Mobil szerviz Blog
Éliás Attila
Programozó

Hőségriadó a mobiltelefonoknak is!

Az emberekhez és az állatokhoz hasonlóan az elektronikus eszközök is egy bizonyos hőmérséklettartományban működnek üzembiztosan, hatékonyan. Az Apple és a Samsung például 0 és 35 fok közé teszi ezt, a gyártók szerint ez a hőmérséklettartomány ahol a mobiltelefonjaik megfelelőképpen működnek. Az ettől eltérő hőmérsékleti értéket már nem feltétlenül teszik a rendeltetésszerű használat kategóriájába.

Miért is érdekes ez most? Talán mert idén nyáron is berobban a kánikula 30 fok fölötti értékekkel, így a külső hőmérséklet ugyan még beleférne, de a normál üzemi hőmérsékletet már átlépi a telefon folyamatos használat melletti belső hőmérséklete. A beépített hőérzékelők a készülék nagyobb károsodásának elkerülése miatt figyelmeztetéseket küldenek, illetve bizonyos funkciók leállításával reagálnak a szélsőségesebb értékre. Ennek következtében lelassult használat, illetve bizonyos funkciók működésképtelensége is felléphet.
Így ugyan óvja a készüléket a nagyobb károsodástól, de az akkumulátor élettartamát a magasabb hőmérséklet kifejezetten csökkenti. Nincs ugyan egzakt mérés, de egy amerikai cég, az Asurion felmérése alapján (biztosítási és javítási szolgáltatást nyújt több, mint 700 ponton Amerikában) a tavalyi év 15%-kal több mobiltelefon akkumulátor problémát észlelt a 2023-as évben, mint az azt megelőző nyáron. Idénre pedig még melegebb nyarat ígértek!

Milyen jelekből tudható, hogy a mobiltelefon nem a kényelmes hőmérsékleti tartományban van?
 • telepíthetőek különböző alkalmazások, amelyek a szenzorokkal kommunikálva folyamatos monitoringot biztosítanak. Ilyen például AIDA64 (https://www.aida64.com/news/aida64-android) Android-ra és iOS-re, vagy a Cooling Master (https://new-cooler.web.app/) Andoid-ra.
 • ha belassul a telefon szokatlan módon és / vagy lefagynak alkalmazások, lehet gyanakodni némi túlmelegedésre.
 • kényelmetlenül "forró" telefon egyértelmű jele a túlmelegedésnek.

Milyen károkat okozhat egy okostelefonban az extrém magas hőmérséklet?
 • az akkumulátor magasabb hőfokon lényegesen hamarabb merül, és az élettartamát is jelentősen csökkenti
 • az LCD/OLED kijelzőkhöz használt, de hátlapoknál sem ritka ragasztó olvadáspontja lényegesen alacsonyabb, mint a kijelzőé vagy egyéb alkatrészeké, így a ragasztó elengedheti a kijelzőt, keretet, hátlapot. Egyértelmű eredménye lehet egy későbbi szalagkábelszakadás, kijelző kiesése, hátlap leválása
 • a készülék processzorát is károsíthatja az extrém magas hőmérséklet.
 • de leginkább első hibaként a szoftverek hibázását: ebből fakadóan lefagyást, adatvesztést tapasztalhatunk.

Hogyan élheti túl a mobiltelefon a kánikulát nagyobb károsodások nélkül?
 • NE tegyük ki hosszabb időre a mobilt tűző napfénynek. Az egyértelmű okon kívül (nagyobb a hőhatás a nap által közvetlenül ért felületen), a mobilt tűző napfényen használva nem csak a külső hőhatás, hanem a belső melegedés is táplálja. Tűző napon hosszabb időt mobilon játszani: kész katasztrófa! Azon kívül a kijelzőt érő beeső fény miatt még a kijelző is kevésbé látszik jól.
 • NE tartsuk a telefont a kánikulában a gépkocsi műszerfalán, hiszen a szélvédőről felerősödött napfény gyorsan felhevíti a mobilt. Nem véletlenül forró a műszerfal sem!    
 • NE a legnagyobb melegben próbáljuk ki, hogy mit bír a mobiltelefon. Videónézés, játék, tíz-húsz alkalmazás futtatása, Wifi vagy mobiltelnet folyamatos használata: mind-mind keményen hajtja a mobilt, így sokkal jobban melegszik alapállapotban is, hát még kánikula esetén, amikor a hőleadás is sokkal nehezebb a lényegesen magasabb környezeti hőmérséklet miatt.
 • HA lehet, távolítsuk el a telefontokot. Igaz, hogy a fizikai védelem megszűnik (jobban kell vigyázni, hogy le ne essen), de a hőleadás zavartalanabbá válik. Egy jó könyvtok nem csak védi a telefont, de bent is tartja a hőt. A hátlapot és élt védő szilikontokok pedig a műanyag mivoltukból egyébként is jobb hőzárók.
 • NE hűtsük le hirtelen a túlmelegedett telefont. Hagyjuk lehűlni normál állapotban, hiszen a szélsőséges hőingadozás talán még károsabb a telefonnak, mint az egyszeri túlmelegedés. Az alkatrészek, de a forrasztások is rosszul viselik a hirtelen hőhatásokat (túlmelegedett telefont pl. ne tegyünk hűtőbe). Ha sürgetőbb a dolog, akkor is inkább válasszuk a repülőgépüzemmódot, így lekapcsol jó pár funkciót, ami a készülék lehűlését akadályozná.


Ha valaki vizuális típus, nézze meg az alábbi videót a mobiltelefon felmelegedéséről:
https://www.youtube.com/watch?v=29dU-9im0Ao&t=244s

Hírek

Armacomp Számítástechnika és Mobil szerviz

Rólunk

Cégünk 1998-ban alakult, de az Armacomp Számítástechnika Szaküzlet és Mobil szerviz 2003-ban nyitotta meg kapuit Karcagon. Az üzlet alapító tagjai már korábban is foglalkoztak számítástechnikával, így a megszerzett tapasztalatuk és szaktudásuk biztosította a sikeres indulást. Az Armacomp Számítástechnika Szaküzlet és Mobil szerviz széles termékkínálattal rendelkezik, így a számítás ...

Szerviz szolgáltatások

Mobiltelefon szervíz

Árajánlatot adunk, és annak elfogadása esetén javítjuk a készüléket a lehető legrövidebb határidőn belül

TOVÁBB

Számítógép szervíz

A számítógépek szervizelési igénye gyakorlatilag egyidős a számítógép megszületésével: valószínűleg már Neumann János is szervizelte első számítógépét :)

TOVÁBB

Operációs rendszer telepítése

Sokan találkozhattak már azzal az egyszerű problémával, hogy vagy lelassul az egész gép, vagy egyáltalán be sem tölti az operációs rendszert.

TOVÁBB

Vírusirtás

A védelem nagyon fontos a mai internettel átszőtt világban: ahol nincs vírusirtó, ott nagy mértékben ki van téve a vírusos fertőzésnek

TOVÁBB

Helyszíni javítás, hibaelhárítás

Nem lehet mindent szakszervizbe vinni: a hálózat, a rögzített elemek nem mozgathatóak. Erre jó a helyszíni javítás kiszálló szolgálattal!

TOVÁBB

Adatmentés, adat archiválás

Az adathordozó pótolható, a rajta lévő adat nem! Adatmentés rendszeresen, professzionálisan HDD-rő, SSD-ről, pendrive-ról, ...

TOVÁBB

Nyomtató javítás

A nyomtatókat - megfelelő karbantartás híján - előbb, utóbb javítani kell: görgők, fejegység, fixáló, dob, stb. - kopóalkatrészek!

TOVÁBB

Konzol takarítás, újrapasztázás XBOX, Playstation, Nintendo

Minden elektronikai eszköz egyik esküdt ellensége a por! Nem véletlen, hiszen a por rossz hővezető, így a lerakódott szennyeződés alatt az alkatrészek jobban melegednek, nem tudnak megfelelő hőmennyiséget átadni a környezetnek vagy a hűtőrendszernek.

TOVÁBB

Konzol tárhelybővítés, háttértár (SSD, HDD) cseréje XBOX, Playstation

A háttértár mérete sokszor jelent kihívást a játéktársadalomnak. A konzolon (mint egy számítógépen is, vagy egy telefonon úgy az XBOX-on és a Playstation-ön) a legtöbb helyet az alaprendszer, a játékok és alkalmazások foglalják.

TOVÁBB

Konzol HDMI port cseréje XBOX, Playstation

Érthetetlen, de akár ijesztő jelenség is lehet a felhasználók körében az a hibajelenség, amikor a konzol (XBOX, Playstation) bekapcsolás után pörög, hallhatóan működik (a hűtés beindul), a visszajelző LED is dolgozik rendeltetésszerűen, de semmilyen egyéb visszajelzés a monitoron, TV-n, egyéb kijelzőn nincsen.

TOVÁBB

Mobiltelefon szerviz

Mobiltelefon kijelző csere

A kijelzőcsere egy mobiltelefon esetén a legdrágább javítási folyamatok közé tartozik, leginkább azért, mert ez a legköltségesebb alkatrész is egyben (természetesen a komplett alaplapot kivéve).

TOVÁBB

Mobiltelefon akkumulátor csere

Leglátványosabb hibajelenség, és talán egyértelműbb: az akkumulátor felpúposodik, a kijelzőt vagy a hátlapot feszíti, és mozdítja el akár a helyéről. Ebben az esetben akár nagyobb kárt is okozhat a készülékben.

TOVÁBB

Mobiltelefon töltőcsatlakozó / töltő Flex kábel csere

Milyen jelenségek, tünetek utalhatnak egy mobiltelefon esetén a töltőcsatlakozó hibájára?
Elsősorban nem tölt a telefon, vagy ha tölt is, akkor minimális mennyiségű energiát sikerül beleerőszakolni a készülékbe viszonylag hosszú időtartam alatt. Ez utalhat az akkumulátor és / vagy a töltőcsatlakozó (microUSB, Type-C USB-c, lightning) hibájára is.

TOVÁBB

Mobiltelefon hátlapi (fő) kamera csere

A mobiltelefon hátlapi kamerája az esetek legnagyobb százalékában fizikai sérülés miatt lesz használhatatlan: repedés, törés, karcolás.

TOVÁBB

Mobiltelefon kamera lencse csere

A mobiltelefon hátlapi lencséje jellemzően a kamera modul védelmét szolgálja, így annak sérülése esetén a kamera is nagyobb valószínűséggel sérülhet. A törött lencsén mind a por, pára és nedvesség is könnyebben jut el a kameramodulhoz.

TOVÁBB

Mobiltelefon beszédhangszóró csere

A mai kornak megfelelő mobiltelefonokban már nem csak egy hangszóró található jellemzően, de a működéshez a megfelelő működés mindegyik esetében elvárható. Milyen jelenségek esetén gyanakodhatunk a mobiltelefon beszédhangszóró hibájára?

TOVÁBB

Mobiltelefon rendszerhangszóró / csörgőhangszóró cseréje, javítása

A mai kornak megfelelő mobiltelefonokban már nem csak egy hangszóró található jellemzően, de a működéshez a megfelelő működés mindegyik esetében elvárható.
Milyen jelenségek esetén gyanakodhatunk a mobiltelefon csengőhangszóró, rendszerhangszóró hibájára?

TOVÁBB

Mobiltelefon rendszer telepítés / szoftveres javítása Android, iOS

Egy mobiltelefon is számítógép, így az operációs rendszer a használat során akár a folyamatosan felgyűlő problémák miatt is belassulhat, használhatatlanná válhat. Természetesen egy nagyobb rendszerfrissítés sem árt időnként, illetve sokszor egyszerűbb újratelepíteni a rendszert, mint az egyedi problémákat, szoftvereket egyenként megkeresni és "kieggyelni".

TOVÁBB

Mobiltelefon hátlapi burkolat csere

A mobiltelefon hátlapja sem egy egyszerű borítólap sok esetben manapság. Részben látvány kérdése, hogy elviseljük-e a törött, karcos hátlapot, de nagyon fontos szempont, hogy sokszor a mobiltelefon kameráját védő burkolat is egyben (egyes típusok esetén a kamera lencsevédő egybeépítve található a hátlappal), valamint a pára-, csepp- és vízállóságot is nagyban befolyásolja.

TOVÁBB

Armacomp Számítástechnika és Mobil szerviz Blog

Szeretnél többet tudni rólunk?

A kérdések és válaszok oldalon összegyűjtöttük azokat a fontosabb kérdéseket, amik eszünkbe jutottak. Ha egyéb kérdésed van, írd meg nekünk e-mailben!.

Kiemelt témák

Nyomtató

 • Lézer
 • Tintasugaras
 • Szervizelés
 • Patron/Toner

Helyszínre kiszállás

 • Eseti
 • Szerződéses

Kapcsolat egy kattintással

 • Armacomp Karcag.
  5300 Karcag, Szent István sgt. 17.
  Armacomp Törökszentmiklós.
  5200 Törökszentmiklós, Kossuth tér 7.
  Armacash Debrecen.
  4029 Debrecen, Csapó u. 80.
  ArmaCar.
  5300 Karcag, Laktanya utca 17.
 • Tel.: +36 59 300 484
  Fax: +36 59 300 484
 • ugyfelszolgalat@armacomp.hu
 • www.armacomp.hu

Felügyeleti hatóság

Az Ön települése/irányítószáma

Biztonsági kód: 123456